Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

YÖK Ulusal Tez Merkezine ilgi artıyor

YÖK Ulusal Tez Merkezine ilgi artıyor

YÖK Ulusal Tez Merkezi istatistikleri yayımladı. YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne araştırmacıların ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor. Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplandığı ve tam metin erişime açık olarak araştırma hizmetine sunulduğu tek merkez YÖK Ulusal Tez Merkezi, istatistikleri yayınladı.

Yazarları tarafından Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanında arşivlenmesine ve internet üzerinden tam metin erişime açılmasına izin verilen tezleri açık erişim olanağı ile sunan YÖK Ulusal Tez Merkezi kullanıcı, veri tabanına kayıtlı tez, sisteme yeni eklenen ve tezlerin indirilme sayılarında bir önceki yıla göre büyük artışlar yaşandı.

YÖK Ulusal Tez Merkezinden faydalanan kullanıcı sayısı %25 arttı!

2019 yılı verilerine göre, YÖK Ulusal Tez Merkezinden faydalanan kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre %25 oranında artarak toplam 5 milyon 036 bin 614’e ulaştı. Sistemi kullanan kişi sayısı 2018 yılında 4 milyon 019 bin 895 idi. Böylelikle bir yılda 1 milyonu aşkın kullanıcının daha sistemi kullandığı görüldü.

YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanına eklenen tezlerin sayısı da büyük bir hızla artmaya devam ediyor. 2018 yılında sisteme yeni eklenen tez sayısı 41 bin 816 iken, 2019 yılında bu sayı %77’lik bir artış ile 74 bin 122 oldu. Böylelikle 2019 yılında veri tabanına kayıtlı toplam tez sayısı bir önceki yıla göre %14’lük bir artış göstererek 600 bine yaklaştı.

YÖK erişimi artırdı tezlerin indirilme sayısı 16 milyonu geçti

2019 yılında YÖK Ulusal Tez Merkezindeki tezlerin indirilme sayısı 16 milyon 364 bin 817 olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre %12’lik bir artış yaşandı. Bu sayı 2018 yılında 14 milyon 640 bin 189 idi. Böylelikle tezlerin indirilme sayısında 2018 yılına göre 1 milyon 700 bini aşkın bir artış kaydedildi.

Ayrıca “Yeni YÖK” ün girişimleriyle başlatılan yasal süreç sonucunda 2019 yılında eklenen tezlerin erişime açık olma oranı % 97’ nin üzerine çıktı. YÖK Ulusal Tez Merkezine bilhassa araştırmacıların ilgisinin artmasında tezlerin erişime açık olma oranının artmasının önemli rol oynadığı da değerlendirilmekte.

Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi

“Yeni YÖK”ün geçtiğimiz yıl başlatmış olduğu Açık Bilim ve Açık Erişim” çalışmaları çerçevesince, ülkemizdeki bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda “Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi” nin kurulması hedefleniyor.

Bu sistem sayesinde üniversitelerimizde bilimsel faaliyetler neticesinde yazılan lisansüstü tezler, makaleler, kitaplar, kongre bildirileri ve diğer yayınların bibliyografik denetimi sağlanarak açık erişimde olarak araştırmacıların hizmetine sunulacak.