Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

2020 YKS’de neler değişti?

2020 YKS’de neler değişti?

YÖK, 2020 yılında gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) birçok değişiklik yaptı. Haziran ayında yapılacak 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na yaklaşık 2.5 milyon öğrenci girecek. Aday öğrencileri ilgilendiren YKS değişiklikleri şu şekilde;

Başarı sıralaması değişti!

YÖK ilk olarak başarı sırası barajları ile ilgili kararlar aldı. Bir bölümde başarı sırası barajını yükseltirken, iki yeni bölüme daha baraj geldi. YÖK, önce hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası barajını 125 bine yükseltildi.

İlk kez başarı sırası barajı getirildi

Başarı sırası barajı olmayan eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine ilk kez başarı sırası barajı getirildi. Buna eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı da 80 bin oldu. Her iki bölüm de Sayısal (SAY) puanıyla öğrenci alıyor ve adayların tercih için SAY puanda bu başarı sırası barajlarına ulaşmaları gerekiyor.

Özel yetenek sınavı önce kalktı, sonra geri geldi

YÖK, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan 14 bölüme merkezi sınav puanıyla girilmesi kararı aldı.

Bu bölümler için YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ilk baraj olan 150 puan barajını aşmak yeterliyken bu kararla öğrencilerin YKS’nin sadece ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) değil, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) de hazırlanmaları gerekecekti. YÖK özel yetenek sınavlarının sadece 14 bölümde kaldırıldığını, 114 bölümde ise sürdüğü açıklamasını yaptı.

YÖK, bir hafta sonra 20 Ekim 2019 tarihinde ise tekrar karar aldı. Bu karara göre yine bu 14 program özel yetenek sınavıyla bu yıl da öğrenci alacak. Bu bölümlere merkezi sınavla yapılacak yerleştirme uygulaması ise bir yıl sonra yapılacak. Yani 2021 yılında YKS'ye girecek öğrenciler bu karardan etkilenecek.

Özel yetenek sınavı kaldırılan, sonra tekrar getirilen 14 program

1-Çizgi Film (Animasyon)

2-Grafik

3-Grafik Resimleme ve Baskı

4-Grafik Tasarım

5-Moda Giyim Tasarımı

6- Moda Tasarımı

7-Moda ve Tekstil Tasarımı

8-Rekreasyon

9-Spor Bilimleri

10-Spor Yöneticiliği

11-Tekstil

12-Tekstil Geliştirme ve Pazarlama

13-Tekstil Tasarımı

14-Tekstil ve Moda Tasarımı

Özel yetenekle öğrenci alan öğretmenlik programlarına da başarı sırası barajı geldi

Yükseköğretim Kurulu, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan eğitim fakültelerinin öğretmenlik programlarına, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan TYT’de en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı getirildi.

Merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programları için AYT'den ilgili puan türünden en düşük 300 bin başarı sırası şartı devam edecek.

Özel yetenekle öğrenci alan öğretmenlik programları:

1-Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

2- Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

3- Müzik Öğretmenliği

4- Resim İş Öğretmenliği

5- Resim-İş Öğretmenliği