Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

Etkili Not Tutma: Cornell Tekniği

Rehber Öğretmen Ertuğrul Tut, derslerde - sınav dönemlerinde etkili not tutmak için Cornell Metodu ile ilgili paylaşımlarda bulunuyor.

Sıkıntılı günlerden geçtiğimiz gerçeği ile yüzleşerek sürecin geleceğimize yapacağımız yatırıma nasıl dönüşeceğini geçmiş yazılarımızda belirtmiştik. Sistematik bir çalışmayla sınava hazır gireceğimizi tekrar belirtmek gerekiyor.

Evde kaldığımız süre içerisinde teknolojinin nimetlerinden yararlanarak çalışmalar yaptığınızı tahmin ediyorum. Bu yazımızda sizlere bir anlatıcı karşısında etkili not tutma yöntemlerinden biri olan Cornell Tekniği’nden bahsetmek istiyorum.

Görsel olarak da örnekleyeceğimiz teknik sosyal platformlarda ders dinlerken etkili not tutmamızdan kaynaklı bilgilerin uçup gitmesine ve çalıştığımızı düşünürken test çözümünde konuya hakim olmadığımızı fark etmemize neden olmaktadır. Bu süreç de dolaylı olarak motivasyonumuzun olumsuz etkilenmesine sebebiyet vermektedir.

Öncelikle Cornell Tekniği’nin nasıl bir yöntem olduğundan bahsetmekte fayda var:

Not tutmak genelde ağızdan çıkan her cümlenin yazılması olarak algılansa da bu yanlış ve pek de mümkün olmayan bir yoldur. Ayrıca bu yol, video üzerinden bir anlatım dinliyorsak, videoyu durdurup, tekrar başa sarıp zaman kaybetmemize neden olur. Zihni gereksiz yormak ve efor harcamak yerine daha etkili not tutmayı öğrenmemiz gerekiyor.

 

Dinleyerek öğrendiklerimizin %70’ini bir saat içinde %80’ini bir gün içinde unuturuz:

Bu durumla başa çıkmanın yolu etkili not tutmaktır. Bunu tüm yaşamımıza yansıttığımız takdirde etkin anlama süreci de beraberinde gelecektir. Peki, bunu nasıl sağlayacağız gelin birlikte Cornell Tekniği’ni uygulayalım.

 

Cornell Tekniği;

Not aldığınız defterinizi toplamda dört alana ayırıyoruz. Bir A4 üzerinde gösterecek olursak;

Numaralandırdığımız yerlerdeki 1 numaralı bölge başlık kısmını oluşturmaktadır. 2 numaralı bölgeye konu anlatımı esnasında kendimizce maddeleştireceğimiz ya da sembolleştireceğimiz kısaltmalarla not alınır. 3. bölge konu anlatımı bittikten sora 2. Bölgeyi tekrar gözden geçirerek konuya dair anahtar kelimeleri yazacağımız alanı oluşturmaktadır. Son olarak 4. bölge konu anlatımının bitiminden sonra 2. ve 3. bölgelerdeki alınan notların ayrı ayrı değerlendirilmesiyle konuya dair kısa bir özet çıkarımını oluşturmaktadır. Örnek şablonu aşağıda incelerseniz ne demek istediğimiz daha net anlaşılacaktır. 

 

1. Tarih, Başlık
2. Anahtar Kelimeler 3. Madde ve kısaltmalarla not alımı, akla gelen sorular
4. Özet

           

Özellikler;

Cornell Tekniğinin temelde 6 özelliği bulunmaktadır;

Kayıt:

Bir kişi bir konuyu anlatırken ortalama 125 sözcük kullanmaktadır. Tamamını not alabilmek hem mümkün olmamakta hem de zihni gereksiz yormaktadır. Bir konunun tamamını not almaya kalktığımızda motivasyonumuz kısa sürede dağılmakta ve konuya dair ilgimizi yitirmemize neden olmaktadır. Bu sebeple konunun temel aldığı unsurları belirtilen şablonda yerlerine oturttuğumuzda verimli bir dinleme sürecini de gerçekleştirmiş olacağız.

Kısaltma:

Zamanla kendimize dair kısaltmalar bularak konuya dair anahtar kelimeleri çıkarmış olacağız ve konu bağlamını hatırlamakta zorluk çekmeyeceğiz.

Tekrarlama:

Alınan notların 3. bölgeden hareketle hatırlanıp hatırlanmadığının test edilmesidir.

Yansıtma:

Konunun anlatıldığı esnada 2. bölgeye kaydedilen bilgilerin dinleyicinin fikirleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol ettiği süreçtir.

Gözden Geçirme:

Anlatılanların hatırlanması ve gözden geçirilerek özünün kavranması aşamasıdır.

Örnekleme:

Anlatılan konunun dinleyici tarafından alınan notlardan da yola çıkılarak kendince örneklemesidir.

Bahsettiğimiz tüm bu süreçlerin tamamı hayatımızın her alnında kullanabileceğimiz bir tekniktir ve öğrenme sürecini kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Klasik not tutma bir çok dezavantajı içinde barındırmasına rağmen Cornell Tekniği sayesinde süreci lehimize çevirme imkanımız vardır. Beynin yaratıcılığını da devreye sokmuş oluyoruz.

Başlangıçta sistematik not tutma biraz aşamalı ve zor gibi görünse de zamanla alışkanlık haline geldiğinde öğrenme sürecine katkısının ne kadar fazla olduğunu sizler de fark edeceksiniz.

Şimdi yeni öğrendiğiniz bu tekniği uygulamalı olarak hayata geçirebilirsiniz.

Bu süreçte hepinize sağlık ve başarılar dilerim.

 

Ertuğrul Tut

Rehber Öğretmen