Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi

2020 YKS’de Önemli Değişiklikler!

2020 YKS’de Önemli Değişiklikler!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanan 2 buçuk milyon aday öğrencinin merakla beklediği YKS ne zaman yapılacak? Sorusu Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı ardından netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS ve LGS tarihleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK)  web sitesi üzerinden basın açıklaması yayınladı.

YKS tarihi değişti!

COVİD-19 küresel salgını ile mücadele kapsamında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın 20-21 Haziran olarak belirlenen tarihi, küresel salgının seyri de dikkate alınarak, 25-26 Temmuz tarihine ertelenmişti. COVİD-19 küresel salgını sonrası geçilmesi planlanan normalleşme sürecinin değerlendirildiği ve belirlendiği Kabinenin kararı doğrultusunda Yükseköğretim Kurumları Sınavının, ÖSYM tarafından gerekli koruyucu önlemler alınarak 27 – 28 Haziran 2020 tarihinde yapılacağı ilan edildi.

YÖK: “YKS’nin Haziran ayında yapılması öğrencilerin lehinedir”

YÖK, yaptığı basın açıklamasında sınavın Haziran ayında yapılmasının aday öğrencilerin lehine bir karar olduğunu belirtti. YÖK, “Bu gelinen aşamada, öğrencilerimizin üniversite tercihleri, bu tercihler için ayırılacak vakit, kayıt, yerleşme gibi süreçler ve eğitim öğretim için ayrılması gereken süre dikkate alındığında, sınavın Haziran ayının sonunda yapılmasının adayların lehine bir durum oluşturacağı ortaya çıkmış, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun da görüşü dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından, ilan edilen normalleşme süreci ile birlikte sınav tarihleri de yeniden güncellenmiştir” dedi.

YÖK, YKS ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

YÖK, Kabine tarafından belirlenen sınav tarihlerinin güncellenmesi ile ilgili olarak dikkate alınması gereken konulara dikkat çekti. YÖK, “Kabine kararı olarak duyurulan tarihin aslında tedbir maksadı ile ertelemeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran)  bir hafta sonraki tarih olduğudur (27-28 Haziran). Yani YKS'nin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu sınav yapılacaktır.

Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS'de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır” dedi.

YKS süresi değişti!

YÖK, içinde bulunan olağan üstü şartları dikkate alarak “sadece bu sene sınava girecek adaylar için uygulayacağı" iki kararını daha açıkladı. YÖK’ün yaptığı açıklamaya göre TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarıldı.

YKS baraj puanı değişti!

YÖK, YKS puan türünde uygulanan 180 baraj puanı ile ilgili de değişikliğe gitti. Küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da “bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla" 170'e çekildi.  

YÖK’ün resmi web sitesinde yayınladığı basın açıklamalarına linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/yks-basin-aciklamasi.aspx

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/2020-yks-onemli-karat.aspx